Viața imobiliară după COVID-19
Citiți și alte știri Imobiliare pe Ziarul Imobiliar
Domeniul imobiliar a fost tot timpul un motor al economiei, considerat de unele persoane ca cea mai sigură investiție. Un randament mai mic, dar cu un câștig sigur.
În astfel de momente ne întrebăm dacă mai este sigur, ne întrebăm dacă am făcut bine sau nu să investim în imobiliare. Dacă am făcut bine că am cumpărat o garsonieră cu credit pentru 30 de ani să câștigăm 50 de euro în plus din diferența rămasă după achitarea creditului. Este important să ținem cont de faptul că o investiție în imobiliare o facem pe termen lung, nu mediu sau scurt ca cele financiare. Avem așteptări să recuperăm investiția după 8, 12 sau 15 ani în unele cazuri. Așa că din acest punct de vedere este bine să investim în imobiliare, fiindcă o astfel de criză nu durează mult, cu siguranță nu atât de mult cât am previzionat pentru recuperarea investiție. Dacă mai punem la socoteală că după orice criză se înregistrează și o creștere, ce am pierdut vom recupera în timp.
La RBC Imobiliare am insistat tot timpul că investiția imobiliară este matematică pură și un pic de economie. Sentimentele trebuie lăsate și să gândim cu capul. Este bine astfel să investești în astfel de momente, deoarece poți cumpăra la preț bun, dar e important să dispui de acei bani. Altfel vei vinde ieftin și cumpăra ieftin sau vei vinde scump și cumpăra scump. Este bine să iei în considerare și achiziția unei locuințe în această perioadă chiar dacă nu cauți o investiție imobiliară deoarece va fi mai scump să te împrumuți în următoarea perioadă. Băncile vor să evite dezastrul din 2008, astfel vor crește avansul minim, asigurându-se astfel că populația nu se va credita peste măsură și să intrăm într-un blocaj.
Este bine să te muți în altă chirie? Da este posibil să găsești acum o locuință mai ieftină pe termen scurt, dar nu uita că și acel proprietar la un moment dat va modifica chiria în sus. Această reducere va fi pe termen limitat de timp, fiindcă toată lumea vrea să își maximizeze investiția de care discutam mai devreme. Este mai înțelept să discuți cu actualul proprietar și să încerci o negociere pe termen scurt sau mediu. Dacă contractul tău de închiriere este pe termen scurt sau spre sfârșit probabil va fi și mai ușor de negociat.
Să îmi mut sediul în altă locație? La firmă este mai complicat deoarece orice mutare implică și costuri în plus cu mutarea sediului/punctului de lucru și alte costuri specifice. Așa că trebuie să analizezi mult mai bine dacă 100 euro în minus îți va fi de mare ajutor.
Până la urmă rămâne decizia fiecăruia ce va face în următoarea perioadă, noi putem doar să consiliem clienții și să le oferim prin intermediul Serviciul de Management de Proprietate un motiv în plus să investească în proprietatea. Astfel grija rămâne în sarcina noastră de a maximiza încasările și a reduce cheltuielile.
Orice criză este trecătoare, important este să ne sprijinim, să rămânem uniți și să nu uităm că tot timpul urmează bine după rău.
Scris de Robert Staicu
Ziarul Imobiliar / Imobiliare / 26-05-2020
Arhiva
Stiri similare
31.07.2018
01.08.2018
10.12.2021