Ce determina uzura mai rapida a anvelopelor? Tot ce trebuie sa stiti


Ce determina uzura mai rapida a anvelopelor? Tot ce trebuie sa stiti

Citiți și alte știri Imobiliare Romania pe Ziarul Imobiliar

Un vehicul presupune cheltuieli anuale pe care, in multe cazuri, le putem reduce daca avem grija de acesta si respectam anumite reguli de intretinere si utilizare. Una dintre cheltuielile periodice pe care trebuie sa le facem din cauza masinii noastre ar fi schimbarea cauciucurilor, dar care sunt cauzele care pot accelera uzura anvelopelor? Si aceste reguli sunt valabile atat pentru anvelope vara, cat si pentru anvelope iarna.

Motivele deteriorarii anvelopelor sunt variate si pot depinde de modelul acesteia, de mecanica vehiculului sau chiar de utilizarea ce o facem noi insine. Asadar, in timp ce cititi aceste randuri, profitati de aceasta ocazie pentru a va face propria analiza si a verifica cum puteti face mai bine pentru a optimiza durata de viata a anvelopelor.

Ce poate accelera uzura anvelopelor: 7 motive esentiale

Poate ca stiti ca determinarea duratei de viata a anvelopelor unei masini este o sarcina imposibila, dar cunoscand aceste 7 motive, veti sti care sunt cauzele pentru care anvelopele se uzeaza mai repede, astfel incat sa puteti evita cat mai bine aceasta problema.

1. Presiunea slaba a pneurilor

Aceasta este, cu siguranta, prima cauza care trebuie sa vina in minte atunci cand fiecare sofer se intreaba care este cauza pentru care anvelopele masinii sale se uzeaza mai repede. Lipsa presiunii corecte ne face sa ne uzam anvelopele mai mult, respectiv:

⦁    In cazul in care anvelopele sunt sub umflate: puteti vedea ca se produce uzura pe flancurile laterale ale anvelopei.
⦁    Daca anvelopele sunt prea umflate: uzura anvelopei va fi vizibila in centrul acesteia.

Presiunea corecta a anvelopelor este indicata de producatorul vehiculului, precum si tipul de pneuri pe care ar trebui sa le montati pe masina dumneavoastra. Prin urmare, depinde doar de dumneavoastra sa verificati periodic presiunea anvelopelor de pe masina. Neglijarea acestei sarcini, pe langa faptul ca accelereaza degradarea anvelopelor, va avea consecinte asupra sigurantei si asupra portofelului dumneavoastra, deoarece creste inclusiv consumul de combustibil.

2. Nealinierea (geometria/paralelismul) rotilor

Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze ale uzurii anvelopelor si un motiv bun pentru a merge la atelier pentru a rezolva problema unei uzuri accentuate si premature. Si pentru asta sunt service-urile auto, nu-i asa? Verificarile periodice ale masinii dumneavoastra pot preveni acest lucru si este un aspect pe care trebuie sa il urmariti atunci cand va schimbati anvelopele.

Alinierea anvelopelor nu este altceva decat configurarea geometrica a suspensiei, a directiei si a anvelopelor incat acestea sa fie paralele intre ele si perpendiculare pe sol, astfel incat intreaga suprafata a rotii sa fie si suprafata de contact la drum.

3. Echilibrarea incorecta

Alinierea si echilibrarea nu sunt acelasi lucru, iar aceasta este cu siguranta o alta cauza care poate raspunde la intrebarea dumneavoastra cu privire la cauzele uzurii accelerate a anvelopelor. Pentru a echilibra anvelopele, este necesar sa le asezati astfel incat greutatea rotii sa fie distribuita in mod uniform si precis pe sol. Daca una este mai mare decat cealalta, anvelopa se va uza mai mult.

Dupa cum puteti constata, echilibrarea anvelopelor se face in raport cu solul, iar alinierea in raport cu axa si suspensia masinii. Acestea sunt doua puncte foarte importante pentru a evita uzura anvelopelor, precum si a altor componente si, in acelasi timp, pentru a conduce in siguranta.

4. Sarcini mai mari decat cele indicate pe anvelope sau necorespunzator distribuite

Greutatea vehiculului, chiar si atunci cand nu este incarcat, are o influenta semnificativa asupra uzurii anvelopelor. Ca regula generala, anvelopele fata ale unei masini sunt cele care se uzeaza cel mai mult, deoarece, pe langa faptul ca suporta intreaga greutate a mecanicii masinii, ele sunt cele care au rolul de a vira. Din acest motiv, este foarte frecvent si recomandabil sa schimbati anvelopele de pe puntea fata dupa o anumita perioada de timp, pentru a prelungi durata de viata a anvelopelor.

De aceea, un vehicul cu o distributie gresita a incarcaturii poate duce la o uzura mai mare a pneurilor pe o parte decat pe cealalta. In plus, distributia necorespunzatoare a incarcaturii poate avea consecinte grave asupra sigurantei, respectiv legea lui Newton aplicata la conducere si siguranta rutiera.

5. Suspensie defecta

Acesta poate fi unul dintre elementele care trec neobservate atunci cand se ia in considerare una dintre cauzele care pot accelera uzura anvelopelor, dar adevarul este ca, pe langa faptul ca este o cauza comuna, este un defect care ne poate pune in mod serios in pericol siguranta la conducere.

Verificarea suspensiei masinii noastre ar trebui sa reprezinte un punct esential si o putem regla imediat ce observam: uzura neregulata a pneurilor, masina se inclina usor intr-o parte, nu ia bine virajele sau un control nesigur al traiectoriei.

6. Nealegerea anvelopelor potrivite pentru sezon

Un alt motiv pentru care anvelopele se deterioreaza este nealegerea anvelopelor potrivite. Va puteti face o idee despre acest lucru daca ati urmarit vreodata Formula 1 (acesta este un exemplu foarte vizual), cand se schimba rotile, cu un maxim de rapiditate, in urma unor schimbari de conditii de pista.

Utilizarea anvelopelor de iarna pe timp de vara si invers, va duce la o uzura mai mare a acestora, deoarece compozitia cauciucului este conceputa pentru conditii specifice de sezon care nu sunt indeplinite. Acest lucru, pe langa faptul ca se uzeaza mai repede, este periculos pentru siguranta dumneavoastra, deoarece aderenta este redusa, intr-un caz sau altul de sezon.

7. Conducerea agresiva

Stilul nostru de condus este un factor determinant pentru siguranta, consumul de combustibil si mecanica masinilor noastre. Conducerea agresiva duce la deteriorarea sporita a anvelopelor noastre din cauza accelerarii, franarii si virajelor bruste. Pentru a ajunge la destinatie in siguranta si pentru a economisi bani, este esential sa conduceti calm, sa va bucurati de calatorie si sa va amintiti ca nu sunteti singur pe drum.

Cu toate acestea, chiar si cu toata grija pe care o puteti avea, anvelopele nu dureaza o vesnicie. Daca, in cazul dumneavoastra, a venit timpul sa le schimbati chiar daca ati facut totul cum trebuie, veti gasi cele mai bune modele pentru autoturisme, autoutilitare si SUV in magazinul nostru online de anvelope anveloshop.ro. Avem o mare varietate de marci de anvelope, astfel incat sa puteti alege pe cea care va place cel mai mult!

/ Imobiliare Romania /


https://www.ziarulimobiliar.ro/img/logo.png 02-07-2018 Ce determina uzura mai rapida a anvelopelor? Tot ce trebuie sa stiti

Arhiva

 November 2023
 July 2023
 June 2023
 March 2023
 February 2023
 January 2023
 November 2022
 October 2022
 August 2022
 July 2022
 February 2022
 January 2022
 December 2021
 February 2021
 January 2021
 December 2020
 November 2020
 October 2020
 July 2020
 May 2020
 September 2019
 May 2019
 March 2019
 February 2019
 January 2019
 August 2018
 July 2018
 June 2018
 May 2018
 April 2018