Judetul Salaj


Judetul Salaj, situai in nord-vestul Romaniei, face parte din zona in care Carpatii Orientali se unesc cu Muntii Apuseni.De asemenea, zona mai este cunoscuta sub numele de Platforma Someseana. Judetul are o suprafata de 3.864 kmp si o populatie de 248.015 locuitori.Resedinta acestui judet este municipiul Zalau, acesta situandu-se in centrul judetului.
Relieful judetului este predominant de deal dar are si depresiuni aflate pe vaile Almasului, Somesului ,Crasnei si Barcaului.
Judetulul Salaj, datorita pozitionarii sale pe harta Romaniei se incadreaza in sectorul de clima continentala moderata.


Reteaua hidrografica a judetului este relativ uniforma.
Prezenta zonei judetului Salaj pe harta istorica o demonstreaza descoperirea celui mai mare teazaur de aur masiv din Romania(la Moigrad), ce dateaza inca din Neolitic. Acesta cantareste aproximativ 780 de kilograme si intruchipeaza idoli si simboluri ale fertilitatii.
De asemenea, prin zona judetului Salaj trecea renumitul drum al sarii, prin care sarea pleca din Transilvania inspre Europa Centrala.
Pe langa vestigiile dacice gasite aici, s-au descoperit 14 tezaure de monede si podoabe dacice.
In epoca medievala in zona Salajului treceau cele mai renumite drumuri comerciale ce uneau Transilvania de vestul Europei. Primele fortificatii medievale construite pentru apararea Daciei au fost in aceasta zona.

Ca si obiective turistice, judetul Salaj se bucura de detinerea a 15 arii protejate de interes national printre care amintim:Gradina Zmeilor,Rezervatia peisagistica Tusa-Barcau,Poiana cu narcise de la Racas,Padurea Lapis, si Pestera Mugurici.(Toate acestea insumand o suprafata de 516,73 ha). De asemenea, in aceasta zona se pot regasi biserici de lemn(Fildu de Sus, Sinmihaiu Almasului, Baica, Racis, etc.), conace si castele(Jibou: Wesselenyi, Simleu Silvaniei: Bathory, etc., ),bai termale(Boghis, Bizusa, etc.), dar si peisaje deosebite(Poiana narciselor de la Racis, Zona peisagistica a muntilor Plopisului, Izvoarele Barcaului, Gradina Zmeilor, muzee Zalau, Simleu Silvaniei, Bocsa, Bobota, etc.).
In aceasta zona, turismul cultural are o mare importanta datorita traditiiloor care se pastreaza cu mare grija.

Ansambluri rezidentiale din Salaj

Stiri imobiliare Salaj

Cele mai noi stiri din domeniul imobiliar din Salaj

Oferte de apartamente de 2 camere din Municipiul Zalau
Imobiliare
Oferte de apartamente de 3 camere din Zalau
Imobiliare
Oferte de case sau vile din Municipiul Zalau sau din imprejurimi
Imobiliare

Cele mai noi anunturi imobiliare din Salaj