Judetul Vrancea


Judetul Vrancea este situat in zona de sud-est a Romaniei, la curbura Carpatilor orientali, reprezentand puntea de legatura intre cele 3 mari zone istorice ale tarii Mordova, Ardealul si Tara Romaneasca si reprezinta 2% (4.857 Kmp) din suprafata tarii.
Conform recensamantului din anul 2002, populatia judetului numara 391.833 locuitori si se plaseaza pe locul 26 ca numar de locuitor, cu o densitate de 81 loc./Kmp.
Datorita amplasarii sale privilegiate, judetul se bucura de un relief diversificat.

Este strabatut in partea vestica de raurile Siret, Trotus si Ramnic. Relieful se poate imparti in trei trepte dispuse de la vest la est, partea vestica avand cea mai mare inaltime fiind alcatuita din muntii Vrancei, alcatuiti din culmi si masive cu inaltimi cu inaltimi cuprinse intre 960m si 1873m, urmatoarea treapta este alcatuita din culmi deluroase (Subcarpati) cu altitudini ce incep de la 350m si variaza pana la 1001m altitudine, iar a treia treapta se constituie intr-o platforma care se intinde pana la limita estica a judetului.
Datorita acestor zone de relief, principala resursa a judetului o constituie padurile, care acopera aproximativ 38% din suprafata teritoriului si alta resursa importanta o constituie culturile de vita de vie, aproximativ 6% din suprafata judetului, ceea ce reprezinta aproximativ 11% din suprafata totala a viilor de rod din intreaga tara. Merita amintit faptul ca judetul Vrancea este renumit pentru productia de vin de mare calitate, vinurile de la Odobesti, Jaristea, Panciu, Cotesti.
Regiunea Vrancea, este regiunea cu cea mai mare activitate seismica din Romania, epicentrul seismic fiind in zona Vrancea, comuna Vrancioaia. Specialistii afirma faptul ca, in aceasta regiune se produc in medie 2 cutremure in fiecare zi, dar marea majoritate a acestora sunt de joasa intensitate, insesizabile simturilor omului.
Prima atestare documentara a judetului dateaza din anul 1431, sub forma Varancha si este explicata ca sugerand desimea padurilor din aceasta zona De asemnea, atestari documentare foarte vechi exista si legat de tinutul Putna, cu precizari in documentele vremii secolului XV. Arondarea oficiala a zonei la regiunea Moldovei dateaza inca din anul 1482, cand Stefan cel Mare stabileste granitele dintre Moldova si Tara Romaneasca pe raul Milcov. Istoria consemneaza evenimente memorabile in aceasta zona cum ar fi: victoria lui Ioan Voda cel Cumplit asupra ostirii turcesti la 24 aprilie 1574 de la Jilistea, trecerea lui Miai Viteazul la 1600 in incercarea acestuia de a-si indeplini visul unirii celor 3 tari (Ardealul, Moldova si Tara Romaneasca). In anul 1591, regiunii i s-au alipit Adjudul si partile dinspre rasarit. In perioada 1714 - 1734, localnicii au dus lupte pentru apararea teritoriului impotriva cotropirii de catre maghiari. Istoria consemneaza si luptele de la Martinesti si Focsani din timpul razboiului ruso-turc din anul 1789, iar in secolul XIX, regiunea a fost facuta danie visternicului Iordache Rosset Roznovanu de catre domnitorul Constantin Ipsilanti.
Configuratia actuala a judetului Vrancea, cuprinde doua treimi din fostul tinut Putna, la care s-au adaugat in 1968 o parte din fostul judet Ramnicul Sarat.
Amplasamentul judetului Vrancea, vorbeste de la sine despre imaginile pitoresti care pot fi admirate, acestea imbinandu-se un obiective turistice istorice cum ar fi: Manastirea Mera, manastire fortificata cladita in anul 1685, fiind singura ctitorie construita de familia Cantemir, pivnitele domnesti de la Odobesti, Biserica de lemn, construiya la 1770 in satul Prisaca-Valea Sarii, pe cursul superior al raului Putna, Muzeul satului, sinteza de traditii populare, agricultura traditionala, obiceiuri si conditii de locuit ale zonei. Muzeul este situat in localitatea Crangul Petresti, la 7 Km distanta de Focsani. Nu trebuie uitat Mausoleul eroilor romani, monument inchinat soldatilor care au murit in primul razboi mondial, pe linia frontului Marasesti-Marasti-Soveja-Focsani-Sud.

Ansambluri rezidentiale din Vrancea

Stiri imobiliare Vrancea

Cele mai noi stiri din domeniul imobiliar din Vrancea

Garsoniere sau apartamente de inchiriat din Municipiul Focsani
Imobiliare
Oferte de apartamente de 2 camere din Municipiul Focsani
Imobiliare
Oferte de apartamente de 3 camere din Municipiul Focsani
Imobiliare

Cele mai noi anunturi imobiliare din Vrancea