Judetul Vaslui


Judetul Vaslui este situat in partea estica a tarii si reprezinta 2.2% din suprafata Romaniei (5318 Kmp) si ocupa locul 27 ca intindere in tara.
Se invecineaza la est cu Republica Moldova, granita fiind pe raul Prut, la vest este marginit de judetele Neamt, Bacau si Vrancea, la sud se invecineaza cu judetul Galati, iar la nord, cu judetul Iasi. Situatia geografica este una deosebita, judetul intinzandu-se pe cursul superior si mijlociu al raului Barlad, este asezat in partea de sud si sud-est a Podisului Central Moldovenesc, iar in partea centrala separa Colinele Tutovei de Dealurile Falciului, acestea fiind si principalele forme de relief perzente pe teritoriul judetului, mai amintim Depresiunea Husi si Depresiunea Elan-Saratu, toate acestea fiind unitati fizico-geografice ale Podisului Barladului.

Resedinta judetului este la Vaslui, oras cu o populatie totala de 455.049 locuitori, orasul fiind situat pe locul 21 in tara dupa densitatea populatiei.
Cele mai importante Orase ale judetului, Vaslui si Barlad au fost ridicate in secolele XIV, respectiv XV.
Judetul Vaslui a fost infiintat ca unitate administrativ teritoriala in secolul XIX si in acel moment se intindea pe o suprafata de 2132 Km patrati si avea in componenta 3 plasi: Racova, Stemnic si Crasna. Semnul heraldic era un scut crenelat, un stup si 3 albine.
Descoperiri arheologice au demonstrat existenta populatiei in aceasta zona inca din perioada neolitica, dar primele atestari documentare apar in anul 1375 si in documente interne din anul 1432. In anul 1950 s-a infiintat regiunea administrativ teritoriala Barlad si in perioada 1956 - 1968 Vaslui, Falciu si Tutova erau anexate judetului Iasi, urmand ca, la data de 17 februarie 1968 in urma unei reimpartiri administrativ teritoriale, sa se reinfiinteze sudetul Vaslui din fostele judete Vaslui, Tutova si Falciu, in limitele cunoscute in trezent.
Aceasta zona este una de o importanta istorica deosebita, multe tezaure arheologice fiind descoperite aici, monumente si locuri istorice. Printre acestea, cele mai importante repere sunt: Castelul Mavrocordat construit in secolul al XIX-lea, Cetatea lui Stefan cel Mare si Biserica Sf. Ioan fondata tot ce acesta, si care dateaza din secolul XV.
Municipiul judetului este la Husi, al treilea oras ca marime al judetului si este recunoscut in intreaga lume pentru podgoriile sale si pentru calitatea vinului.
Amplasarea geografica, zona deluroasa impanzit de numeroase paduri si rauri face ca acest judet sa fie unul foarte bogat in peisaje memorabile.
Obiectivele turistice sunt multe si variate, trecand de la monumente istorice, pana la obiective turistice. Amintim Ruinele Curtii Domnesti si Biserica Sf. Ioan (1940), complexul monunental de la Podul Inalt, Biserica Domneasca (1634) ctitorita de Vasile Lupu, Biserica Sf. Gheorghe (1843), Biblioteca S.Belloescu care momentan detine peste 150.000 volume, precum si un mara numar de carti rare, inscrise in patrimoniul national (1906), Muzeul Vasile Parvan (1914).
Si orasul Husi este darnic in obiective turistice. Amintim Palatul Domensc (sec. XV) si Biserica Domneasca (sec. XVI), Biserica zidita de Stefan cel Mare (1494 - 1495), devenita Biserica Episcopala in amul 1595 in timpul domniei lui Eremia Movila.
In satul Solesti, situat la 12 km spre Nord de Vaslui se afla Casa memoriala Rosseti Solescu, unde se afla mormantul Elenei Cuza.

Ansambluri rezidentiale din Vaslui

Stiri imobiliare Vaslui

Cele mai noi stiri din domeniul imobiliar din Vaslui

Oferte de apartamente de 2 camere din Municipiul Vaslui
Imobiliare
Oferte de apartamente de 3 camere din Municipiul Vaslui
Imobiliare
Oferte de case sau vile din Municipiul Vaslui sau din imprejurimi
Imobiliare

Cele mai noi anunturi imobiliare din Vaslui

Vanzare
70000 € - Case

Vila de vanzare 4 camere, teren 2200 mp, Pungesti, Cursesti Deal, Vaslui imobiliare.Agentie imobiliara - Vila 4 camere, teren 2200 mp,  Vand Vila 4 camere. P= living, camera, bucatarie, baie, M =...

Mai multe detalii