Judetul Olt


Judetul Olt masoara 138 Km pe directia nord-sud si 78 km pe directia est-vest si face parte din vechile provincii istorice Oltenia si Muntenia, avand o legatura permanenta cu vestul tarii, cu Banatul pe Valea Dunarii, cu Transilvania pe Valea Oltului, iar prin portul dunarean Corabia are iesire la Marea Neagra.
Are urmatorii vecini:la nord se invecineaza cu judetul Valcea, in est cu judetul Arges si Teleorman, la vest cu judetul Dolj. La sud, Dunarea face granita judetului Olt cu Bulgaria pe o lungime de 47 kilometri. Judetul Olt are o suprafata de 5.498 km patrati(ocupand locul 22 in tara) si o populatie in numar de 489.274 locuitori.Ca si densitate, judetul Olt se afla pe locul 18 cu 89 loc/km patrat.O treime din suprafata judetului este reprezentata de Podisul Getic(la nord), iar doua treimi, Campia Romana(la sud).
Valea Oltului poate fi considerata axa teritoriului judetului Olt.

Clima judetului este temperat continentala cu influente umede in partea nordica si cu influente de ariditate in partea sudica.Localitatea Caracal este cea mai racoroasa din judet aici intersectandu-se curentii reci din Campia Romana, iar localitatea Corabia este cea mai calduroasa din zona.
Cele doua mari cursuri de rauri din acest judet sunt : fluviul Dunarea si raul Olt.Daca Dunarea strabate judetul pe o lungime de 47 de kilometri, Oltul il strabate pe o  lungime de 143 km pe directia nord-sud.Afluentii importanti ai acestuia sunt:raul Oltet, Tesluiul, Darjovul, Vedea, etc.

In zona judetului Olt s-au gasit arme de tip celtic ce atesta legaturile comerciale dintre aceasta zona si cea a Transilvaniei.
Zona a mai fost cunoscuta sub numele de Basarabi, acesta fiind un complex cultural tracic.Prima moneda dacica a fost batuta in secolul al IV-lea I.Hr. sub domnia lui Burebista iar capitala Daciei Malvensis a fost la Romula Malva, langa actuala localitate Caracal.
Diploma Cavalerilor Ioaniti, datand din 1247 este primul document care atesta existenta organizarii statale din aceasta zona.
Locuitorii din aceasta zona au participat in anul 1821 la revolutia condusa de Tudor Vladimirescu si la revolutia din 1848 dar si  Radu Sapca din Celei-Corabia si Iorgu Valeanu, conducatorii judetului Olt, au participat la Adunarea de la Izlaz.
La prima unire din timpul lui Mihai Viteazul, stabilit la Caracal, locuitorii acestei zone au participat avand ca marturie si Manastirea Clociov la Statina.
Zona judetului Olt au luat parte si la Razboiul de Independenta in 1877, cu Regimentul 3 de jandarmi de la Slatina, din cauza pozitionarii lor pe harta tarii dar si la Primul Razboi Mondial, cu regimentul 3 Olt in 1916.
Unirea din 1918 a marcat aceasta zona dar si intreaga tara.
Dintre obiectivele turistice ale judetului putem aminti:Corabia cu Fantana Secreta, monument unic al arhitecturii romane bizantine, Biserica Manastirii Caluiu, avand fresce originale reprezentand pe sotia lui mihai Viteazu si Fratii Buzesti, Manastirea Brancoveni, Turnul de Paza medieval de la Hotareni, Fortareata de la Campul Mare, Casa Memoriala a haiducului Iancu Jianu, in Caracal, Centrul Memorial Nicolae Titulescu in satul cu acelasi nume, Manastirea Clocociov, construita pe o asezare a voievodului Mihai Viteazul, Biserica Sf. Treime din Corabia, impozant monument arhitectonic religios, Biserica de Lemn de la Parosi-Leleasca, Biserica din Stoicanesti, pictata de Gheorghe Tatarescu, s.a.m.d.

Ansambluri rezidentiale din Olt

Stiri imobiliare Olt

Cele mai noi stiri din domeniul imobiliar din Olt

Case sau vile de vanzare din Municipiul Slatina sau din imprejurimi
Imobiliare
Garsoniere sau apartamente de inchiriat din Municipiul Slatina
Imobiliare
Oferte de apartamente de 2 camere din Municipiul Slatina
Imobiliare

Cele mai noi anunturi imobiliare din Olt

Vanzare
37030 € - Terenuri

Teren de vanzare1,61 ha, extravilan, (Scornicesti) Cungrea. Olt imobiliare.Agentie imoviliara - Vand teren 1,61 ha = 16.100 mp, din care: lot 1 - 1,09 ha 10.900 mp - pasune, Lot 2 - 5.1...

Mai multe detalii